Infancia Clandestina

Με Λένε Ερνέστο

Δραματική  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 112'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Benjamin Avila

Πρωταγωνιστούν: Natalia Oreiro, Ernesto Alterio, Cesar Troncoso, Cristina Banegas, Mayana Neiva

Κριτική: Βάλυ Μουκανάκη

Αργεντινή, 1979. Έπειτα από χρόνια εξορίας από τη Χούντα ως μέλη της Αντίστασης, ο δωδεκάχρονος Juan και η οικογένειά του επιστρέφουν στο Μπουένος Αιρες με καινούργιες, πλαστές ταυτότητες. Οι γονείς του Juan μαζί με τον θείο Beto είναι μέλη της οργάνωσης των Montoneros που εξακολουθεί να μάχεται κατά της σκληρής δικτατορίας που κυβερνά ακόμη τη χώρα, και διώκονται αλύπητα λόγω των δραστηριοτήτων τους. Γι' αυτό έξω από το σπίτι και στο σχολείο, ο ανήλικος μαθητής έχει άλλο όνομα... Εκεί όλοι τον ξέρουν ως Ernesto - ένα όνομα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της οικογένειάς του. Η γνωριμία του με την συμμαθήτριά του Maria θα αποτελέσει την αρχή για μια ιδιότυπη, δυνατή σχέση μεταξύ τους.

Το «Infancia Clandestina» έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ήδη ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβεύτηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και αποτέλεσε την πρόταση της Αργεντινής για το ξενόγλωσσο Oscar. Αποτελεί την πρώτη ταινία του Benjamin Avila και βασίζεται στην ιστορία της παιδικής ηλικίας του σκηνοθέτη. Τα πολιτικά και ιστορικά στοιχεία είναι κυρίαρχα και διαρκώς παρόντα, παρόλα αυτά η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία του νεαρού πρωταγωνιστή και στον τρόπο που βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής στράτευσης των γονιών του.

Δεδομένου ότι το θέμα του επονομαζόμενου βρώμικου πολέμου και των μετέπειτα συνεπειών του έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον αργεντίνικο κινηματογράφο («La historia official», «La noche de los l?pices», «Buenos Aires Vice Versa», «Cautiva» κ.λπ.), ο Benjamin Avila δεν έχει από αυτή την άποψη να προσθέσει κάτι καινούργιο. Επιλέγει, ωστόσο, να παρουσιάσει τη δύσκολη αυτή περίοδο της ιστορίας της Αργεντινής, ιδωμένη από άλλο πρίσμα, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που αναγκάστηκε να ζει στην παρανομία λόγω των επιλογών της οικογένειάς του. Μας μεταφέρει ουσιαστικά τις δικές του παιδικές αναμνήσεις, θέτοντας παράλληλα ένα μικρό προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι τελικά δίκαιο να θέτουν οι γονείς σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους στο όνομα ιδεών και υψηλών φρονημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εικαστική άποψη παρουσιάζει η επιλογή του σκηνοθέτη να παρουσιάσει όλες τις σκηνές βίας με τη μορφή κινουμένων σχεδίων, εικονογραφημένων από τον σκιτσογράφο Andy Riva.

Το «Infancia Clandestina» είναι η προσωπική, συγκινητική ματιά του μικρού Juan/Ernesto, είναι μια ιστορία αγάπης αλλά και βίας, είναι ένας διαφορετικός τρόπος ανάγνωσης της ιστορίας...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-04-2013  |  Διανομή: Videorama

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.