Season Of The Witch

Το Κυνήγι Των Μαγισσών

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Dominic Sena

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Ron Perlman, Stephen Campbell Moore, Stephen Graham, Ulrich Thomsen

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Behmen και ο Felson είναι δυο πολεμιστές που συμμετέχουν στις Σταυροφορίες της καθολικής εκκλησίας. Τους γνωρίζουμε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει μια μάχη στο Edremit (μια τουρκική πόλη απέναντι από τη Λέσβο. Σ' ευχαριστούμε google). Αφού σφάζουν μπόλικους 'άπιστους' και τα πίνουν σε καπηλειό, μετά συνεχίζουν στην Τρίπολη. Και πιο μετά στην Ίμβρο. Και ακόμα πιο μετά στην Αρτα. Και έπειτα στην Σμύρνη. Με αυτά και με τούτα έχει περάσει μια δεκαετία και οι ήρωες μας ακόμα 'σφάζουν άπιστους'. Μέχρι που μια μέρα αποφασίζουν ότι έσφαξαν αρκετούς και λιποτακτούν. Ο δρόμος τους φέρνει σε ένα χωριό που πλήττεται από την πανούκλα. Εκεί συλλαμβάνονται και, για να κερδίσουν την ελευθερία τους, αναγκάζονται να μεταφέρουν σε απομακρυσμένο μοναστήρι μια κοπέλα, που η κάτοικοι υποπτεύονται πως είναι η μάγισσα που έφερε στην πόλη την επιδημία. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μας.

To πρώτο σφάλμα που διαπράττουν τα κεφάλια πίσω από το Season of the Witch είναι ότι με την εναρκτήρια σεκάνς μας φανερώνουν πως στο σύμπαν που εξελίσσεται το φιλμ, κάποιες από τις γυναίκες που η Καθολική Εκκλησία καταδίκαζε σε θάνατο, ήταν όντως μάγισσες. Έτσι το ερώτημα, εάν η κοπέλα που μεταφέρουν, έχει ή δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί το σασπένς, ουσιαστικά έχει απαντηθεί πριν καν ξεκινήσει να κυλάει η πλοκή!

Παρ' όλα αυτά μέχρι να φτάσουν οι ήρωες μας στο μοναστήρι, το θέαμα κυμαίνεται στα επίπεδα του ανεκτού κι ας έχουν να αντιμετωπίσουν τετριμμένες δοκιμασίες (να τα βάλουν με μια αγέλη λύκων, να περάσουν ένα ετοιμόρροπο γεφύρι και τα συναφή). Οι μεταμοντέρνοι διάλογοι δε μας ενοχλούν, οι πρωταγωνιστές κάνουν την καλύτερη δυνατή δουλειά στο να τους ερμηνεύσουν με όση μεγαλύτερη σοβαρότητα γίνεται, ενώ και ο Dominic Sena χαμηλώνει το tempo και παρεκκλίνει, ως ένα βαθμό, από το ωραιοπαθές, υπερκινητικό σκηνοθετικό στιλ που χαρακτήριζε προηγούμενες δουλειές του. Το φιλμ γενικότερα έχει μια (καλοδεχούμενη) camp αισθητική, που παραπέμπει στα horror της Hammer - φυσικά το budget είναι πολλαπλάσιο εκείνου των παραγωγών της θρυλικής βρετανικής εταιρείας, που επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα με το «Let Me In».

Αυτά μέχρι να έρθει το twist. Γιατί μετά ακολουθεί μια υπέρ του δέοντος κακόγουστη τρίτη πράξη, όπου ο Sena στήνει ένα πανηγύρι ανοησίας, τριτοκλασάτων ψηφιακών εφέ και φριχτά σχεδιασμένων πλασμάτων, βγαλμένο από τις... καλύτερες στιγμές του Uwe Boll. Εκεί το «Season of the Witch» γίνεται πια αφόρητο και κερδίζει με το σπαθί του μια περίοπτη θέση ανάμεσα στα ανοσιουργήματα της πρόσφατης φιλμογραφίας του Nicolas Cage. Ο τελευταίος, για δικό του και για δικό μας καλό, καλά θα κάνει από εδώ και μπρος να συνεργάζεται μόνο με τον Herzog, μπας και δούμε καμιά ταινία της προκοπής...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-01-2011  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.