The Imaginarium Of Doctor Parnassus

Ο Φανταστικός Κόσμος Του Δρ. Παρνάσους

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 122'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Πρωταγωνιστούν: Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law, Christopher Plummer

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ένας αμετανόητος τζογαδόρος, ο Dr. Parnassus (Christopher Plummer) κέρδισε την αθανασία βάζοντας στοίχημα με το διάβολο, τον Mr. Nick (Tom Waits). Σήμερα, ο προικισμένος με το χάρισμα να καθοδηγεί τη φαντασία των άλλων Dr. Parnassus, διευθύνει έναν περιοδεύοντα θίασο, το 'Imaginarium', οι θεατές του οποίου έχουν την ακαταμάχητη ευκαιρία να επιλέγουν ανάμεσα στο φως και τη χαρά ή το σκοτάδι και τη θλίψη. Τον βαραίνει όμως ένα σκοτεινό μυστικό. Αιώνες μετά το πρώτο στοίχημα έκανε νέα συμφωνία με το διάβολο, όταν συνάντησε τον έρωτα της ζωής του, ανταλλάσσοντας την αθανασία με τη νιότη, υπό τον όρο ότι όταν η κόρη του θα έφτανε στην ηλικία των 16, θα έπεφτε στα χέρια του Mr. Nick. Κι ενώ η Valentina (Lily Cole) πλησιάζει τα 16, ο Dr. Parnassus αποφασίζει να βάλει ακόμα ένα τελευταίο στοίχημα με το διάβολο προκειμένου να γλιτώσει την κόρη του. Υπόσχεται μάλιστα, σε όποιον τον βοηθήσει, να του χαρίσει το χέρι της κόρης του. Και ανάμεσα σε διάφορους απίθανους τύπους, υποψήφιος είναι ο Tony (Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law).

Ο άνθρωπος που έχει βαλθεί να μας πείσει ότι τα παραμύθια είναι αληθινά επιστρέφει δριμύτερος μετά από δύο ατυχείς κινηματογραφικές εξορμήσεις με την πιο προσωπική του ταινία ως τώρα. O δόκτωρ Parnassus είναι ο Terry Gilliam! Ένας μέθυσος παραμυθάς που προσπαθεί να επιβιώσει στην εποχή του ίντερνετ και των video games με παραδοσιακά μέσα, με ιστορίες από τα παλιά. Ένας άνθρωπος που πούλησε κάποτε το παιδί του (τη δημιουργική του ακεραιότητα ίσως;) στο Διάβολο και τώρα το πληρώνει. Και ξεκινά μια μάχη με το Διάβολο για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψυχές. Εκείνος με τα παραμύθια, την ψυχή, τη ζεστασιά. Ο Διάβολος με τις εύκολες απολαύσεις, την πρόσκαιρη ηδονή, την επίπλαστη χαρά. Και ο θεατής του φανταστικού κόσμου του δόκτορα Parnassus καλείται να επιλέξει. Βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμια, σε ηθικά διλήμματα. Τελικά μήπως τα παραμύθια του Terry Gilliam, πίσω από τον εικαστικά εκθαμβωτικό διάκοσμο και τα αλλοπρόσαλλα αποκυήματα της οργιάζουσας φαντασίας του, είναι η ίδια η ζωή;

Στo «The Imaginarium of Doctor Parnassus», που αποτελεί την τρίτη σεναριακή συνεργασία των Terry Gilliam και Charles McKeown, παρελαύνουν δεκάδες ιδέες, από τις οποίες πολλές δεν εντάσσονται αρμονικά στην ιστορία. Υπάρχει μια σχετική σύγχυση η οποία μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τον αιφνίδιο θάνατο του Heath Ledger και την αναγκαστική αναπροσαρμογή του υλικού ώστε να τελειώσει το ρημάδι το φιλμ (ακόμα μια ματαίωση ενεργού project του Terry Gilliam μετά τον 'Δον Κιχώτη', θα μπορούσε να καταστεί καταστροφική για το ηθικό και για την υγεία του αμερικανού σκηνοθέτη). Πώς μπορούμε όμως να σταθούμε σε αυτό όταν μπροστά στα μάτια μας περνούν εικόνες φτιαγμένες από το υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα; Πώς να καταδικάσουμε τον Gilliam όταν στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας κοιτούσαμε με το στόμα ανοιχτό σαν χάνοι, όταν χορεύαμε κι εμείς από το κάθισμα στο πανηγύρι που στήνει επί της οθόνης; Και πώς να αντισταθούμε σε ένα φιλμ όπου ο Tom Waits (πιο απολαυστικός από ποτέ) υποδύεται τον 'Οξαποδώ';

Όλο το cast δίνει εξαιρετικές ερμηνείες (ο Gilliam ήταν πάντα ένας ικανότατος καθοδηγητής ηθοποιών). Ο Christopher Plummer αποδίδει αποτελεσματικά, συγκρατημένα και συγκροτημένα την κουρασμένη και βασανισμένη φύση του κεντρικού χαρακτήρα, ενώ η νεαρή Lily Cole, με το αλλόκοτα όμορφο παρουσιαστικό της, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει τμήμα του Burton-ικού σύμπαντος στο μέλλον. Η εμφάνιση του Heath Ledger στο πανί δημιουργεί μια λανθάνουσα ατμόσφαιρα συγκίνησης, καθώς δεν ξεχνάμε στιγμή ότι ετούτη είναι η τελευταία περφορμανς αυτού του χαρισματικού και αδικοχαμένου ηθοποιού. Ωστόσο, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, από τους 4 σταρ που υποδύονται τον Tony, την παράσταση κλέβει ο Johnny Depp σε μια ολιγόλεπτη πλην σαγηνευτική εμφάνιση.

Το «The Imaginarium of Doctor Parnassus» σηματοδοτεί μια επιστροφή του Gilliam... στον Gilliam του παρελθόντος, μια ανακεφαλαίωση της καριέρας του. Κάποιοι ίσως δυσκολευτούν να διεισδύσουν στο ιδιόμορφο και ιδιόρρυθμο αυτό κινηματογραφικό σύμπαν. Όσοι όμως παρασυρθούν από την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα του Imaginarium, θα καταστούν κοινωνοί ενός ψυχεδελικού, φαντασμαγορικού και θεότρελου παραμυθιού. Ή αλλιώς της πιο τριπαρισμένης ταινίας της χρονιάς!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-11-2009  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.