Paranormal Activity

Μεταφυσική Δραστηριότητα

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 86'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Oren Peli

Πρωταγωνιστούν: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Ashley Palmer, Amber Armstrong

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ζευγάρι, που μόλις έχει μετακομίσει στο νέο του σπίτι, ταλαιπωρείται από δαιμονικό πνεύμα που κατατρέχει την κοπέλα από νεαρή ηλικία. Αποφασίζουν λοιπόν να αγοράσουν ψηφιακή βιντεοκάμερα, για να καταγράψουν την παραφυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο σπίτι, ενώ αυτοί κοιμούνται.

Το ψευδοντοκυμαντέρ τρόμου είναι ένα υποείδος του οποίου πρώτος διδάξας είναι το «Blair Witch Project» και ποιοτικότερος εκπρόσωπος το «Rec». Αν πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποια καινοτομία στο «Paranormal Activity» σε σχέση με συγγενικά φιλμ - όπως τα προαναφερθέντα - είναι ότι η αισθητική του φέρνει περισσότερο σε βιντεάκι του youtube. Ανοικονόμητο, ατημέλητο και ολότελα νατουραλιστικό, θα 'λειτουργήσει' ακόμα καλύτερα για θεατές που έχουν καταναλώσει ατέλειωτες ώρες χαζεύοντας στο δημοφιλές αυτό site.

Κατά τα άλλα το φιλμ είναι μοιρασμένο στα δύο. Την ημέρα κυριαρχεί επί της οθόνης η φλυαρία και η επανάληψη, το περιττό ανάγεται σε πυρήνα του σεναρίου. Όσο νυχτώνει όμως η... αγωνία μεγαλώνει και, όταν σβήνουν τα φώτα, το φιλμ μετατρέπεται σε έναν πρώτης τάξεως εκπρόσωπο της υποβολής, του υπαινιγμού και της λιτότητας. Με μια κάμαρα, ένα κρεβάτι, δυο ηθοποιούς και μια πόρτα ο Oren Peli στήνει σασπένς μοναδικό και ζηλευτό από αρκετές παραγωγές με θεαματικά πολλαπλάσιο κόστος παραγωγής. Ευτυχεί δε να έχει στο ερμηνευτικό δυναμικό του μια πρωταγωνίστρια που, σε αντίθεση με τον αρσενικό ομόλογό της, φέρνει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει με αφοπλιστική πειστικότητα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της ατμόσφαιρας σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Είναι δεδομένο ότι ο Peli καταφέρνει πολλά με τα μέσα που διαθέτει και παραδίδει ένα horror movie με δυνατές στιγμές και ένα δυο ευρήματα που ενδέχεται να καταφέρουν καίρια πλήγματα στην ψυχική ηρεμία του θεατή, πλήγματα που θα κάνουν αρκετό καιρό να επουλωθούν. Παράλληλα όμως δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η ταινία του χαρακτηρίζεται από 'καραμπινάτη' ανισορροπία στους ρυθμούς και καταλήγει σε έναν επίλογο που, προς όφελος ενός τελευταίου 'μπου', σπιλώνει την υπομονετική και υπαινικτική φύση όσων έχουν προηγηθεί.

Το «Paranormal Activity» δεν είναι η ταινία-γεγονός που διατυμπανίζουν τα παπαγαλάκια εξ Αμερικής. Είναι όμως ένα σε γενικές γραμμές αξιοπρεπές και λειτουργικό θριλεράκι. Και χαιρόμαστε, όταν βλέπουμε μια ταινία που γύρισε ένας άνθρωπος με πενταροδεκάρες και μπόλικο μεράκι, να σπάει τα ταμεία και να γνωρίζει ευρεία αποδοχή. Ενισχύει σαν γεγονός την αυτοπεποίθηση μυριάδων 'άπορων' κινηματογραφιστών, τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν κι αυτοί δικαίωμα στο όνειρο. Αρκεί βέβαια στην πρώτη προβολή της ταινίας τους να τοποθετήσουν μπόλικες, φοβιτσιάρες κορασίδες κατά μήκος της αίθουσας και να καλέσουν και έναν εκπρόσωπο της Paramount...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-11-2009  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.