Σκλάβοι Στα Δεσμά Τους

Σκλαβοι Στα Δεσμα Τους

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Ρηνιώ Κυριαζή, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Δήμητρα Ματσούκα, Χρήστος Λούλης

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Στην Κέρκυρα των παρυφών του 20ου αιώνα ο Κόντε Αλέξανδρος Οφιομάχος (Γιάννης Φέρτης), πάτερ φαμίλιας μιας άλλοτε ισχυρής κερκυραϊκής οικογένειας, παντρεύει την μεγάλη του κόρη Ευλαλία (Ρηνιώ Κυριαζή) με τον πολιτικά ανερχόμενο Αριστείδη Στεριώτη (Ακης Σακελλαρίου), για να σωθεί από την χρεοκοπία. Μερικές φορές όμως η 'κάθοδος' είναι μη αναστρέψιμη.

Τοποθετημένο χρονικά την περίοδο που παγιωνόταν το 'αστικό κράτος' και η αστική τάξη αναλάμβανε σταδιακά τα ηνία από την αριστοκρατική, το «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» προσφερόταν για τη σύσταση μιας εξαιρετικής τραγωδίας, με σημειολογική αναγωγή από το γενικό στο ειδικό και τούμπαλιν. Δυστυχώς όμως τούτο το εξαιρετικό υλικό τυγχάνει 'στεγνής' διαχείρισης. Η 'εικονογραφική' σκηνοθετική προσέγγιση όχι μόνο δεν προσθέτει τίποτα στο πρωτογενές υλικό, αλλά του στερεί παράλληλα τη δυνατότητα να αναπτύξει το εύρος του στο κινηματογραφικό πανί. Η απογύμνωση μιας 'ένδοξης' και καθωσπρέπει οικογένειας ευγενών λαμβάνει χώρα μόνο στα μάτια του θεατή και ποτέ στο μυαλό.

Στον ερμηνευτικό τομέα κερδισμένος βγαίνει ο Ακης Σακελλαρίου που παίρνει τη ρεβάνς για την ατυχέστατη εμφάνισή του στο «Όλα Θα Πάνε Καλά», με μια ανέλπιστα συγκρατημένη ερμηνεία. Χαμένο βγαίνει το ελληνικό σινεμά (και θέατρο) από την απώλεια ενός ελπιδοφόρου ηθοποιού, του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη που εδώ αποχαιρετά το πανί στη μοναδική συγκινησιακά αποτελεσματική σεκάνς της ταινίας.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πάντως ότι σε επίπεδο παραγωγής οι 'Σκλάβοι' είναι προσεγμένοι και ότι προσπαθούν να διατηρήσουν ένα σχετικό επίπεδο ευπρέπειας σαν θέαμα (με τον τόνο να ανεβαίνει στο 'προσπαθούν'). Από την άλλη όμως το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς για οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη (με τον τόνο να ανεβαίνει στο 'τηλεοπτική')...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-03-2009  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.