Two Lovers

Two Lovers

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: James Gray

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Μετά από μια μακροχρόνια σχέση που βρίσκει άδοξο τέλος και τον αφήνει μόνο, ασταθή και εγκλωβισμένο συναισθηματικά, βρίσκουμε τον Leonard Kraditor (Joaquin Phoenix στην τελευταία του, όπως δήλωσε ο ίδιος, κινηματογραφική ερμηνεία) σ' ένα μεταίχμιο, να ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα σε ένα παρελθόν που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω του, και σε ένα μέλλον που προγραμματίζεται ερήμην του. Παρασιτεί στο πατρικό του σπίτι, όπου νιώθει να πνίγεται, όμως ταυτόχρονα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο ράθυμο και βολικό αυτό τρόπο ζωής, αδυνατώντας να κάνει το απαραίτητο βήμα μπροστά και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Παράλληλα, την προσοχή του διεκδικούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γυναίκες, που με τη σειρά τους εκπροσωπούν δύο διαφορετικές ζωές.

Κι έτσι, σ' αυτή την περίεργη γι' αυτόν φάση, βρίσκεται να ακροβατεί ανάμεσα στην ασφάλεια που προσφέρει η σίγουρη επιλογή της συνετής και συγκροτημένης Sandra (Vanessa Shaw) που του προορίζουν οι γονείς του, και στον πρωτόγνωρο ενθουσιασμό που νιώθει κοντά στην απρόβλεπτη και άστατη Michelle (Gwyneth Paltrow) που μόλις μετακόμισε στο απέναντι διαμέρισμα. Ιδιόρρυθμος, μονήρης και πρόσφατα πληγωμένος, δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τις σχέσεις του, τις υποχρεώσεις του και τις απαιτήσεις των άλλων από αυτόν, με αποτέλεσμα να πληγώνεται και να πληγώνει, κάνοντας απανωτές λανθασμένες επιλογές.

Το ερωτικό δράμα του James Gray περιστρέφεται γύρω από δύο έρωτες, όπως υποδηλώνει ο ελληνικός τίτλος, οι οποίοι όμως είναι καταδικασμένοι να μην ανθίσουν ποτέ πραγματικά: τα δυνατά και ανιδιοτελή αισθήματα της Sandra για τον Leonard δεν έχουν ποτέ ουσιαστική και ισάξια ανταπόκριση, ενώ το πάθος του Leonard για την Michelle αντιμετωπίζεται από εκείνη ελαφρά και απερίσκεπτα. Οι ίδιοι χαρακτήρες που είναι θύτες στη μία σχέση είναι θύματα σε μια άλλη, αφού τα συναισθήματά τους δεν είναι σχεδόν ποτέ αμοιβαία. Και το ερωτικό σχήμα που δημιουργείται έχει εντέλει μόνο χαμένους, αφού οι δύο έρωτες του τίτλου μένουν με την τελευταία σκηνή είτε ανεκπλήρωτοι, είτε συμβατικά μόνο ολοκληρωμένοι.

Ιδιαίτερα αληθοφανές και γι' αυτό τόσο θλιμμένο και μελαγχολικό στον πυρήνα του, το φιλμ του Gray τοποθετεί στον κέντρο της ιστορίας του τύπους ανθρώπων που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή και τους παρακολουθεί στενά, χωρίς όμως να τους κρίνει, καθώς παραπατούν στη δύσκολη διαδρομή προς την προσωπική ευτυχία. Κι αν οι εξαιρετικές ερμηνείες τόσο από το πρωταγωνιστικό τρίγωνο, όσο και από τους περιφερειακούς χαρακτήρες κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο ρεαλιστικό, το τελικό αίσθημα καθώς πέφτουν οι τίτλοι του τέλους είναι μια πικρή γεύση, ακριβώς γιατί οι αλήθειες του «Two Lovers» είναι αυτές πληγώνουν και έξω από την κινηματογραφική αίθουσα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-03-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.