Angels And Demons

Illuminati Οι Πεφωτισμένοι

Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 138'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard, Armin Mueller-Stahl

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο καθηγητής Robert Langdon (Tom Hanks) επιστρέφει με prequel και... βελτιωμένη κόμμωση. Η δράση τοποθετείται στην Ρώμη όπου το Κονκλάβιο συνεδριάζει για την εκλογή νέου Πάπα. Η αρχαία μυστική αδελφότητα των Illuminati (θανάσιμου εχθρού της Καθολικής Εκκλησίας) επανεμφανίζεται και δολοφονεί έναν-έναν τους τέσσερις υποψήφιους Πάπες με τρόπους φρικτούς που παραπέμπουν στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: φωτιά, νερό, αέρας και γη, ενώ παράλληλα μια βόμβα απειλεί να τινάξει το Βατικανό στον αέρα! Ο Langdon με τη βοήθεια της επιστήμονα του CERN Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) και του βοηθού του προηγούμενου Πάπα Camarlengo Carlo Ventresca (Ewan McGregor) θα πρέπει να προχωρήσει στο 'Μονοπάτι των Πεφωτισμένων', μέσα από σφραγισμένους θόλους, επικίνδυνες κατακόμβες και εγκαταλελειμμένους ναούς για να φτάσει στην καρδιά της πιο μυστικής κρύπτης στην γη και ακολουθώντας τα ίχνη αρχαίων συμβολισμών να βρει τη λύση για την επιβίωση του Βατικανού.

Αφού παρέδωσε την καλύτερη ταινία της καριέρας του («Frost/Nixon») o Ron Howard επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, μεταφέροντας ακόμα ένα βιβλίο του Dan Brown στη μεγάλη οθόνη. Την προηγούμενη φορά που το επιχείρησε το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο. Τώρα, έχοντας μάθει το μάθημά του, παραδίδει κάτι απλώς... αδιάφορο!

Το «Angels And Demons» είναι ένα αντικινηματογραφικό στο μεγαλύτερο μέρος του θέαμα, που συχνά φέρνει περισσότερο σε εκπαιδευτική τηλεόραση με 'εσάνς Λιακόπουλου' παρά σε σημειολογικό θρίλερ τύπου «The Name of the Rose» όπως θα ήθελε να είναι. Ο Howard, ο άνθρωπος που λίγους μήνες πριν μας έκανε να ιδρώσουμε κινηματογραφώντας 2 ανθρώπους σε ένα στούντιο, αδυνατεί να δώσει νεύρο σε μια ιστορία που αποτελεί μάχη ενάντια στον χρόνο! Με εξαίρεση μια-δυο εμπνευσμένες σεκάνς όπως εκείνη στην St.Peter's Square το υπόλοιπο φιλμ απλώς τηρεί τον θεατή σε στάση παθητικής αναμονής μέχρι να αρχίσουν οι αποκαλύψεις (τις οποίες έχει εν μέρει ήδη αποκαλύψει το υπερ του δέοντος... αποκαλυπτικό teaser που παίζει στην τηλεόραση). Από εκείνο το σημείο και έπειτα το φιλμ γίνεται ολοένα και πιο αναληθοφανές για να καταλήξει μεσάζοντας θρησκείας και επιστήμης με έναν χονδροκομμένο τρόπο. Για να καταλάβουμε όλοι ότι η Επιστήμη και η Θρησκεία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους το σενάριο μας το υπαγορεύει χαρτί και καλαμάρι!

Νωρίτερα δε, για να αντιληφθούμε ότι το φιλμ πραγματεύεται τη μάχη επιστήμης και θρησκείας ο σεναριογράφος Akiva Goldsman (υπεύθυνος για το «A Beautiful Mind» και το αλήστου μνήμης «Batman and Robin») βγάζει ντουντούκα και το φωνάζει δυνατά. Το αγαπημένο μας σημείο είναι εκεί που μια ομάδα θεοφοβούμενων με πλακάτ κραυγάζει ότι 'τα βλαστοκύτταρα είναι του σατανά' και πλακώνεται με μια σειρά από διαδηλωτές που υποστηρίζουν το αντίθετο. Το (ακόμα πιο) φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι το περιστατικό λαμβάνει χώρα στο Βατικανό εν μέσω αναμονής ανακοίνωσης του ονόματος του νέου ποντίφικα.

Από τον ερμηνευτικό θίασο μόνο ο Ewan McGregor έχει πάρει την υπόθεση σοβαρά και προσπαθεί να πλάσει χαρακτήρα. Οι υπόλοιποι κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τον Tom Hanks να αποτελεί αντικείμενο στοιχημάτων αναφορικά με το πότε θα κλείσει τα μάτια και θα αρχίσει να ροχαλίζει. Το «Angels And Demons» είναι, όπως προείπαμε, αδιαμφισβήτητα ανώτεροι από το «The DaVinci Code». Αυτό όμως είναι το και το μοναδικό παράσημο που μπορούμε να προσάψουμε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-05-2009  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.