Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Danny Boyle

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο πιτσιρικάς Jamal Malik (Dev Patel) απέχει μία μονάχα ερώτηση από το κορυφαίο έπαθλο των 20 εκατομμυρίων ρουπιών στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι 'Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος'. Το μεγαλωμένο σε παραγκούπολη περιπλανώμενο ζητιανάκι έχει φτάσει εκεί που δεν κατάφερε κανείς ως τώρα στην Ινδία. Την ώρα όμως που ολόκληρη η χώρα ζει και αναπνέει στο ρυθμό του τηλεοπτικού show και οι αστυνομικοί τον ανακρίνουν με την υποψία της απάτης, εκείνος μοιάζει να έχει κατά νου ένα και μόνο πράγμα: πώς θα μπορέσει να ξαναβρεί την πανέμορφη Latika (Freida Pinto).

Από τους τίτλους αρχής κιόλας του «Slumdog Millionaire», ζητείται απάντηση στο εξής ερώτημα: Πώς κατάφερε ο Jamal να βρίσκεται μία ερώτηση μακριά από τα 20 εκατ. Ρουπίες;
Α. Έκλεψε
Β. Ήταν τυχερός
Γ. Είναι Ιδιοφυία
Δ. Ήταν γραφτό

Με το τέχνασμα αυτό, ο Danny Boyle έχει καταρχήν εξασφαλισμένη την αμέριστη προσοχή του κοινού θέτοντάς το για τα καλά στο 'παιχνίδι', προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα στο ευφυές ξετύλιγμα του πολυτιμότερου ευρήματος της ταινίας. Ενώ, λοιπόν, υπό κανονικές συνθήκες, κάθε ορθή απάντηση προσδίδει στον παίκτη αυτοπεποίθηση, καθώς και επαυξημένες ελπίδες μαζί με σχετικό άγχος, για τον Jamal κάθε απάντηση μοιάζει να περνά μέσα από την επανεξέταση τραυματικών εμπειριών της ζωής του. Υπό μίαν έννοια επομένως, πρόκειται για ένα σύγχρονο τραγικό ήρωα ο οποίος παράλληλα με την απρόσμενη δόξα σηκώνει μέσα από μία αντιφατική συγκυρία το δικό του σταυρό. Καθώς λοιπόν το γεμάτο πληγές παρελθόν του διασώζεται μονάχα από την επισφαλή ελευθερία του δρόμου και τη σκέψη της Latika, το έπαθλο που διεκδικεί τελικά δεν είναι απλώς το αμύθητο ποσό αλλά η ίδια του η ζωή.

Η νουβέλα του Vikas Swarup αποτελεί τον πολύτιμο λίθο του «Slumdog Millionaire», ο οποίος όμως μοιάζει να κατατρέχει το τελικό αποτέλεσμα, συνεπικουρούμενου και του Boyle του οποίου οι δουλειές τείνουν να ισορροπούν σχεδόν πάντοτε στο 'ναι μεν, αλλά'. Η Bollywood αισθητική επιβάλλεται, κάτι που ως ένα σημείο εξυπηρετεί το Βρετανό να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από την τοπική φιλμική διάλεκτο και ταυτόχρονα να παρουσιάσει το σκληρό πρόσωπο της σύγχρονης Mumbai. Η σφιχτοδεμένη αναδρομική αφήγηση, η ατμοσφαιρική μουσική επένδυση μαζί με τα χαρακτηριστικά πλάνα με τα πειραγμένα frames - σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη στις σκηνές καταδίωξης και συναισθηματικής έξαρσης - επενεργούν θετικά στην προσμονή του θεατή. Οι αμφιβολίες όμως κάνουν την εμφάνισή τους όταν αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται οι προθέσεις για το φινάλε που διαφαίνεται εξωφρενικά παράταιρο με το συνολικό ύφος του φιλμ. Δυστυχώς όμως το φιλμ υποκύπτει αμαχητί στις δραματουργικά ανάλαφρες ηθικοπλαστικές αγκυλώσεις ενός τυπικού μελοδράματος του Bollywood. Ακόμα και η προσφερόμενη απάντηση στην ερώτηση των τίτλων αρχής λειτουργεί ακυρωτικά ως προς τη σκληρή πραγματικότητα της Mumbai η οποία καταλήγει να στέκει απλά ως το απομεινάρι ενός καλοστημένου σεναριακού τρικ.

Το τυπικό folklore λαϊκό μελόδραμα εν τέλει επικρατεί χωρίς αντίπαλο μέσα σε έναν ηθικοπλαστικό χείμαρρο που κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση οκτώ Oscars. Παρά όμως τις αρετές, το διασκεδαστικό χαρακτήρα, την αδιαμφισβήτητη δόξα του «Slumdog Millionaire» και το ανατέλλον άστρο της απερίγραπτα όμορφης Pinto, το 'σύνδρομο- Boyle' άφησε και πάλι το σημάδι του. Στη μετά «Trainspotting» εποχή, οι δουλειές του χαρακτηρίζονται από μία ανισορροπία καθώς οδεύουν προς το φινάλε. Όπως στα «28 Days Later» και «The Beach», που επιχειρεί κάπως αδέξια ένα είδος καταγραφής κοινωνικού πειράματος ή ακόμα και στο «Sunshine» που καταφεύγει αχρείαστα σε μεταφυσικές λύσεις, έτσι κι εδώ εμφανίζεται το ίδιο αδύναμος να ξεφύγει από την αυτοπεριοριστική του μοίρα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-03-2009  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.