La Ragazza Del Lago

Το Κορίτσι Της Λίμνης

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrea Molaioli

Πρωταγωνιστούν: Valeria Golino, Omero Antonutti, Fabrizio Gifuni, Toni Servillo, Anna Bonaiuto

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Μια μικρή πόλη στη Βόρεια Ιταλία βρίσκεται σε συναγερμό για την εξαφάνιση της νεαρής Marta. Ομάδες κατοίκων 'χτενίζουν' διάφορους χώρους αναζητώντας την, όμως αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως η 6χρονη επιστρέφοντας στο σπίτι της είχε μια συνάντηση με τον ψυχικά διαταραγμένο Mario. Μετά από εντατικές έρευνες, οι χωρικοί ανακαλύπτουν στην όχθη της λίμνης το πτώμα μιας νέας γυναίκας. Ο επιθεωρητής Sanzio, ένας πεπειραμένος αστυνομικός, που πρόσφατα μετακόμισε στην απομονωμένη περιοχή, φθάνει στη μικρή πόλη. Ο νεαρός συνάδελφος του, ο Siboldi, γεννημένος σε αυτές τις κοιλάδες, γίνεται ο οδηγός του στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τους οικογενειακούς δεσμούς, τις σχέσεις και τα καλά κρυμμένα μυστικά της μικρής κοινωνίας.

Με ένα κάρο κρατικά βραβεία και άλλα δυο στη Βενετία στις αποσκευές του, το «La Ragazza Del Lago» έρχεται σχετικά αθόρυβα στην χώρα μας, φιλοδοξώντας να κερδίσει και το Ελληνικό σινεφίλ κοινό (στην Ιταλία έσπασε τα ταμεία). Με κεντρικό άξονα τις έρευνες για τη διαλεύκανση ενός φόνου, ο δημιουργός Andrea Molaioli παραθέτει μια σειρά από ετερόκλητους χαρακτήρες που απαρτίζουν τους κατοίκους ενός χωριού της ιταλικής επαρχίας, ισορροπώντας το στοιχείο της ηθογραφίας με εκείνο του αστυνομικού μυστηρίου. Η λύση στο τελευταίο βέβαια έρχεται ελαφρώς ουρανοκατέβατη και οι διαστάσεις οικογενειακής τραγωδίας που θα ήθελε να δώσει ο Molaioli στο concept δεν έχουν ισχυρό δραματικό αντίκτυπο στο κοινό, αλλά τουλάχιστον η κάθαρση της ταινίας δεν είναι προσβλητική ως προς το γούστο του θεατή.

Το αυτό μπορούμε να ισχυριστούμε και για το υπόλοιπο φιλμ που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ένα προσεγμένο ως προς το διαλογικό μέρος σενάριο, μια ευπρόσδεκτα νωχελική ατμόσφαιρα και ένα ιδιόρρυθμο πλην απολύτως ταιριαστό ηλεκτρονικό score που φέρνει στο νου συνθέσεις του Brian Eno. Από άποψη πλοκής όμως δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και σημειολογικά το 'Κορίτσι' ετούτο δε λειτουργεί σε άλλο επίπεδο πέραν του προφανούς. Όταν ανοίξουν τα φώτα δύσκολα θα βρεθεί θεατής που να μετάνιωσε που πλήρωσε εισιτήριο για τούτο το 'τρυφερά' σκηνοθετημένο δράμα μυστηρίου. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, δύσκολα θα βρεθεί και θεατής που θα παραμιλά για αυτό ή θα το μνημονεύει με την πάροδο ενός μικρού χρονικού διαστήματος

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-01-2009  |  Διανομή: PCV

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.