Gran Torino

Gran Torino

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Cory Hardrict, Doua Moua, Brian Haley, Bee Vang

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Οι ήρωες του Clint Eastwood κουβαλούν συνήθως ένα βαρύ και ένοχο παρελθόν, το οποίο καθορίζει τις πράξεις τους. Είναι καταδικασμένοι να διεξάγουν μια δυσβάσταχτη σταυροφορία με απώτερο σκοπό την εξιλέωση. Ο Walt Kowalski είναι ένας από αυτούς... μόνο που δεν το ξέρει ακόμα. Κουβαλά την Αμερική μέσα του. Είναι μισαλλόδοξος, ρατσιστής, υπέρμαχος της οπλοκατοχής και του διευρυμένου ασύλου της κατοικίας (στο βαθμό που η παραβίαση του να δικαιολογεί ένοπλη επέμβαση). Βετεράνος της Κορέας, κουβαλά μέσα του 'θραύσματα' ενός πολέμου, μαζί με τις αμαρτίες που αυτός συνεπάγεται. Όταν έρθει η ώρα θα εξομολογηθεί και για αυτές, όχι στον άνθρωπο που 'πρέπει', αλλά στον άνθρωπο που εκείνος νιώθει ότι οφείλει να το κάνει.

Ο θάνατος της γυναίκας του θα τον αφήσει μόνο του και θα του δώσει χρόνο να σκεφτεί. Η μετακόμιση μιας οικογένειας ασιατών μεταναστών στη διπλανη κατοικία και η συναναστροφή του με αυτούς θα του δώσει αφορμή για να συλλογιστεί. Και μια αλληλουχία γεγονότων θα τον οδηγήσει σε μία αναπάντεχη πράξη. Μια πράξη που θα δώσει στον William Munny των 'Ασυγχώρητων' την λύτρωση που στερήθηκε. Μια πράξη που θα κλειδώσει τον αντιδραστικό επιθεωρητή Κάλαχαν σε ένα σκονισμένο ντουλάπι και θα πετάξει το κλειδί μακριά.

Έχοντας περάσει για τα καλά στην τρίτη ηλικία και ενδεχομένως επειδή ατενίζει τον θάνατο από κοντινότερο σημείο (εδώ χτυπήστε ξύλο!), ο Clint Eastwood πραγματοποιεί μια αισιόδοξη στροφή στο θεματικό του ρεπερτόριο, ψήγματα της οποίας είχαν διαφανεί από το «Changeling». Το «Gran Torino» είναι η κινηματογραφική του 'διαθήκη'. Ένα ευαγγέλιο μετάνοιας, ένας 'αποχαιρετισμός στα όπλα' που υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή πλεύσης.

Διατηρώντας το γνώριμο διακριτικό και λιτό σκηνοθετικό του ύφος o Eastwood δεν επιτρέπει στις σποραδικές σεναριακές χοντροκοπιές να πλήξουν σοβαρά το έργο του. Ταυτόχρονα υποδύεται τον κεντρικό χαρακτήρα με εσωτερικό λυγμό, προσφέροντας στον Frankie Dunn του «Million Dollar Baby» έναν άξιο ερμηνευτικό 'συμπαραστάτη'. Το γεγονός ότι ο Kowalski κουβαλά κάτι από όλους τους χαρακτήρες που έχει κατά καιρούς υποδυθεί ο Clint, καθιστά τον τελευταίο όχι μόνο ιδανική, αλλά και αναντικατάστατη επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Το Gran Torino είναι το σπουδαίο κλείσιμο μιας μακρόχρονης ερμηνευτικής καριέρας και παράλληλα ένα λαμπρό και αξιομνημόνευτο κομμάτι της φιλμογραφίας ενός μεγάλου δημιουργού! Μην το χάσετε!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-02-2009  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.