Lars And The Real Girl

Ο Λαρς Και Η Κούκλα Του

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Craig Gillespie

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider, Kelli Garner, Patricia Clarkson

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Lars Lindstrom (Ryan Gosling) είναι ένας μοναχικός, συνεσταλμένος τριαντάρης. Μάταια προσπαθούν να τον προσεγγίσουν ουσιαστικά τόσο ο αδερφός του Gus (Paul Schneider) με τη γυναίκα του Karin (Emily Mortimer), όσο και η - συμπαθητική αλλά περισσότερο διαχυτική από όσο εκείνος αντέχει - συνάδελφός του, Margo (Kelli Garner). Ο Lars όμως επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη στους οικείους του αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους της κωμόπολης όταν θα τους παρουσιάσει την κοπέλα του. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να χαροποιήσει άπαντες, πλην ίσως της Margo. Αρκεί βέβαια η εν λόγω κοπέλα να μην ήταν μία πλαστική ερωτική κούκλα.

Είναι σαφώς δύσκολη υπόθεση να κατατάξουμε το «Lars And The Real Girl» σ' ένα και μόνο κινηματογραφικό είδος. Μπορούμε με την ίδια ευκολία να ισχυριστούμε πως πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα όσο και μία κοινωνική σάτιρα που αγγίζει τα όρια της ανατρεπτικής κωμωδίας. Είναι αλήθεια επίσης πως φλερτάρει γοητευτικά με τη φιλμική φάρσα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται ταυτοχρόνως για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ψυχογραφήματα κλινικού περιστατικού που έχουμε δει τελευταία. Για να προκύψει αυτό το μωσαϊκό προσεγγίσεων απαιτείται να συντρέξουν διάφοροι παράγοντες, όπως μία σαφής σκηνοθετική προσέγγιση ανοικτή σε εναλλακτικές ερμηνείες κι ένα μοντάζ που να οδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή. Περισσότερο απ' όλα όμως χρειάζεται σενάριο γεμάτο ιδέες. Κι αν τελικά το «Lars And The Real Girl» εντάσσεται κάπου είναι σε εκείνο το γενικότερο σύνολο ταινιών που δύνανται να μας θυμίζουν τη σημαντικότητα που έχει ένα καλό σενάριο ώστε να προκύψει ταινία της προκοπής. Κάτι τόσο αυτονόητο που όμως συχνά λησμονείται μέσα στη ζοφερή μετριότητα της κινηματογραφικής παραγωγής...

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν περισσότερο εντυπωσιακά αν συνυπολογίσουμε την απειρία σε επίπεδο φιλμικής παραγωγής τόσο του σκηνοθέτη Craig Gillespie (γυρίζει διαφημιστικά εδώ και 16 χρόνια) όσο και της σεναριογράφου Nancy Oliver. Το φαινομενικό αυτό μειονέκτημα όμως μετουσιώνεται σε μία φρέσκια γραφή. Σε όψη και ατμόσφαιρα 'Ο Λαρς Και Η Κούκλα Του' θυμίζει αρκετά το αλησμόνητο πόνημα του Alexander Payne, «About Schmidt». Έχει επίσης την τύχη να διαθέτει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σ' ένα όνομα που αναμένεται να αφήσει εποχή. Ο 28χρονος Ryan Gosling αρνείται να υποδυθεί απλώς τον ήρωά του. Από κάθε του κίνηση κι έκφραση γεννιέται ένας άνθρωπος, τόσο ανατριχιαστικά αληθινός που μπορεί να προκαλέσει λογική και συναισθήματά, να μας οδηγήσει σε άτοπο, να μας θέσει κοινωνούς στον κόσμο του αλλά και να τον αμφισβητήσουμε ταυτόχρονα ανοικτά. Εν τέλει αναρωτιόμαστε, είναι η διαφορετικότητα εκείνη που τον οδηγεί στην παράλογη για τον κοινό νου συμπεριφορά, μια ψυχοπαθολογική κατάσταση ή μήπως τίποτα από τα δύο; Αραγε, κατά πόσο βρίσκονται εγγύτερα της πραγματικότητας όσοι συμπολίτες του γίνονται κοινωνοί της μεμονωμένης αλήθειας του Lars; Αυτά τα σπουδαία ερωτήματα, στα οποία κρύβεται όλος ο θησαυρός της ταινίας, βοηθούν ώστε να παρακάμψουμε μειονεκτήματα όπως η υπερβολική διάρκεια και η σεναριακή κοιλιά που παρατηρείται στα μισά του δρόμου. Αν όμως διακρίνει κάτι το τούτο το φιλμ είναι οι ιδέες που φέρει και οι προβληματισμοί που γεννούν. Η αίσθηση του ημιτελούς μπορεί εν τέλει να μην αποφεύγεται, αλλά κατ' ουσίαν συγχωρείται.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-06-2008  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.