Half Nelson

Half Nelson

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 106'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ryan Fleck

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Nathan Corbett, Tyra Kwao-Vovo

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Το «Half Nelson» είναι η ιστορία ενός νεαρού δασκάλου στο Μπρούκλιν, ο οποίος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Η σχέση που αναπτύσσει με μια μαθήτριά του, φαίνεται πως τον βοηθά να ισορροπήσει, έστω και για λίγες μόνο στιγμές. Το «Half Nelson», ωστόσο, είναι πάνω απ' όλα μια ιστορία για τη διαλεκτική, δομημένη προσεκτικά σε θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις. Σε άμεση αντιπαραβολή με τα μαθήματα 'φιλοσοφίας' που δίνει ο Dan (Ryan Gosling) στους μαθητές του, όλη η ταινία μοιάζει να κινείται στο μοτίβο των αντικρουόμενων δυνάμεων και της συνεχούς αλλαγής.

Η ιδέα του Fleck να πάρει δυο στερεότυπους πλέον ρόλους - δηλαδή τον καλό καθηγητή του γκέτο και τον ανυπόταχτο, προβληματικό μαύρο μαθητή - και να μεταθέσει στον έναν τα χαρακτηριστικά του άλλου μοιάζει αρκετά προφανής, ωστόσο λειτουργεί πολύ καλά στο πλαίσιο της ταινίας. Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον καθηγητή και τη μαθήτρια βασίζεται κυρίως στη μοναξιά του πρώτου και την έλλειψη πατρικού προτύπου (σε συνδυασμό φυσικά με τη σεξουαλική αφύπνιση) της δεύτερης. Η πορεία της σχέσης τους καταγράφεται πειστικά και με αρκετή ειλικρίνεια, με αποκορύφωμα τη σκηνή του μοτέλ, στην οποία οι ρόλοι αντιστρέφονται για άλλη μια φορά, δίνοντας και πάλι στη διαλεκτική τον πρώτο λόγο.

Έξοχη και η κινηματογράφηση της ταινίας, με τη (δικαιολογημένη) εμμονή στο close-up κι ένα εξαιρετικό soundtrack από τους Broken Social Scene, που άφησε την ταινία να αναδειχθεί και να αναπνεύσει. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι αψεγάδιαστο και ο Ryan Gosling αποδεικνύεται αρκούντως γοητευτικός. Η Ακαδημία φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα, συμπεριλαμβάνοντας τον νεαρό ηθοποιό στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου. Μοναδική ένσταση η καταληκτική σεκάνς, η οποία έρχεται μάλλον μερικά καρέ νωρίτερα απ' ότι περιμένουμε, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε υποψίες για την εσωτερική της αλήθεια. Κατά τα άλλα φρεσκάδα, συνέπεια κι εξαιρετικές ερμηνείες. Τι άλλο να ζητήσουμε από μια νεανική και χαμηλόφωνη παραγωγή;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-03-2007  |  Διανομή: Artfree  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.