A Scanner Darkly

A Scanner Darkly

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Linklater

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στην Καλιφόρνια, στο κοντινό μέλλον, ο μυστικός αστυνόμος Fred (Keanu Reeves) έχει αναλάβει να παρακολουθεί μια ομάδα ναρκομανών, χρηστών της άκρως επικίνδυνης ουσίας 'Θ'. Με το όνομα Bob Arctor περνάει τον περισσότερο καιρό του με τους συγκάτοικούς του, τον υπερομηλιτικό ξερόλα James Barris (Robert Downey Jr.), τον τριπαρισμένο νεο-χίπι Ernie Luckman (Woody Harrelson) και τον παρανοϊκό Charles Freck (Rory Cochrane), ενώ παράλληλα διατηρεί μια χαλαρή σχέση με την προμηθεύτριά του Donna (Winona Ryder). Ακρως εθισμένος και αυτός στην ουσία 'Θ', ο Arctor αρχίζει να συγχέει τη μία πραγματικότητα με την άλλη, μπερδεύοντας τις δύο ταυτότητές του. Τα πράγματα θ' αρχίσουν να περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Barris θα φτάσει στα γραφεία της αστυνομίας για να τους πει πως έχει βάσιμες πληροφορίες ότι ο Arctor και η παρέα του είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης!

Ο Philip K. Dick, ο συγγραφέας της ομότιτλης νουβέλας του 1977, θέλησε να μεταδώσει στον αναγνώστη την παραισθησιακή πλευρά των ψυχοτρόπων ναρκωτικών ουσιών εμπνεόμενος από προσωπικές του εμπειρίες. Ο σκηνοθέτης Richard Linklater, σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το αινιγματικό αριστούργημα του 'μεγάλου' της επιστημονικής φαντασίας με μια ελαφρότητα, όμως, που δεν αποδίδει τα εύσημα. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του interpolated rotoscoping (ένα είδος animation όπου το τελικό αποτέλεσμα 'ζωγραφίζεται' πάνω στο κανονικά γυρισμένο και μονταρισμένο φιλμ) προσπαθεί να επαναλάβει το πείραμα που είχε κάνει το 2001 με το «Waking Life». Δηλαδή, να δημιουργήσει ρευστά επίπεδα διαφορετικών πραγματικοτήτων έτσι ώστε το όνειρο και η παραίσθηση να συγχέονται με την 'αληθινή' πραγματικότητα. Και, ενώ αυτό ίσως να αποτελούσε τη λύση για την κινηματογράφηση των παρανοϊκών σκέψεων του Arctor (που είναι σε πρώτο πρόσωπο στη νουβέλα), το «A Scanner Darkly» δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιχρωματισμένη και απλά ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μετά το πέρας της εντυπωσιακής εναρκτήριας σεκάνς, η οπτική απόλαυση παίρνει την κατιούσα και ελάχιστες πλέον στιγμές δικαιολογούν την απόφαση να γυριστεί με τη συγκεκριμένη τεχνική. Η αναζήτηση της ταυτότητας, ο φαύλος κύκλος της Οργουελικής παρακολούθησης, η ανισορροπία του δεξιού με το αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο και η ψυχική κατάπτωση από τις συνεχείς εναλλαγές πραγματικοτήτων - που αποτελούν τον κύριο κορμό του λογοτεχνικού Arctor - δε φαίνεται να παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο στην ταινία του Linklater, αν κανείς ξεσκεπάσει το animated περιτύλιγμα.

Παρόμοια καλυμμένη από το μανδύα του rotoscoping είναι και η μέτρια σκηνοθεσία. Χωρίς ν' απογειώνεται ποτέ στο επίπεδο που θα άρμοζε σ' ένα τέτοιο πόνημα, αφηγείται την ιστορία διεκπεραιωτικά, με ελάχιστα ίχνη της προσωπικής σφραγίδας του Τεξανού δημιουργού. Οι Robert Downey Jr. και Woody Harrelson αποτελούν το ισχυρότερο χαρτί στον υποκριτικό τομέα με τις μεταξύ τους σκηνές να ξεχωρίζουν από μακριά για τη χημεία τους και την ακρίβεια που ανταλλάσσουν ατάκες. Ο Keanu Reeves, προσπαθεί ακόμα μάταια να ανακηρυχθεί σε cult sci-fi περσόνα, μετά την τριλογία «The Matrix», και θα προσπαθεί για πολύ ακόμα. Όλες οι κοιλιές και τα βασικότερα προβλήματα ρυθμού της ταινίας πηγάζουν από τις δικές του σκηνές με το υποτονικό και μεμψίμοιρο παίξιμό του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-10-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.