Million Dollar Baby

Million Dollar Baby

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 137'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Christina Cox

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

O προπονητής και μάνατζερ πυγμάχων Frankie Dunn, έχει ένα μικρό γυμναστήριο στο Los Angeles όπου συγκεντρώνονται επίδοξοι μποξέρ. Πληγωμένος από την έλλειψη επικοινωνίας με την κόρη του, αποφεύγει την ουσιαστική επικοινωνία. Μόνος σύντροφός του και βοηθός στις δουλειές του γυμναστήριου είναι ο Scrap, πρώην πυγμάχος που κάποτε ο Frankie είχε υπό την καθοδήγησή του. Όλα θα αλλάξουν όταν η νεαρή Maggie βρίσκει τον Frankie, ζητώντας του να αναλάβει το ρόλο του προπονητή της. Εκείνος είναι ωμός μαζί της λέγοντας ορθά κοφτά πως είναι πολύ μεγάλος πια και πως δεν προπονεί γυναίκες. Η μικρή αν και δεν έχει πολλά στη ζωή της, ξέρει τι θέλει και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Παρά την αρχική άρνηση του Frankie, εκείνη επιμένει να επισκέπτεται το γυμναστήριό του βρίσκοντας ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του Scrap. Σταδιακά ο Frankie θα δει τα χαρακτηριστικά εκείνα της Maggie που μπορούν να την κάνουν μια πετυχημένη πυγμάχο και θα αρχίσει να αναθεωρεί την απόφασή του.

Το Million Dollar Baby βασίζεται σε ένα από τα διηγήματα της συλλογής «Rope Burns» του F.X. Toole, ενός ανθρώπου που ήταν για χρόνια στο χώρο της πυγμαχίας σε ένα ρόλο αντίστοιχο με αυτόν του κεντρικού ήρωα που δημιούργησε. Και ενώ εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μια ταινία γύρω από τον μικρόκοσμο του μποξ, το Million Dollar Baby καταλήγει να είναι μια ιστορία βαθιάς αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Ο Frankie βλέπει στο πρόσωπο της Maggie την κόρη του με την οποία έχει αποξενωθεί, ενώ εκείνη βλέπει ένα στοργικό υποκατάστατο της προβληματικής της οικογένειας. Οι παράλληλες ιστορίες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, αν και ομολογουμένως δεν αναπτύσσονται πλήρως. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πορεία του πιτσιρικά ΑΚεραυνούΑ που θέλει να γίνει πυγμάχος αλλά και η σχέση του Frankie με τον Ιερέα της γειτονιάς του.

Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Eastwood έχει φθάσει σε μια δημιουργική ωριμότητα τόσο υποκριτικά όσο κυρίως σκηνοθετικά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και το ατμοσφαιρικό Mystic River. Η σκηνοθετική προσέγγιση στο Million Dollar Baby είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Ο Eastwood δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας το φως, το ρυθμό της αφήγησης και τη μουσική (που ο ίδιος συνέθεσε). Από την αρχή η ταινία λειτουργεί πάνω στο γνωστό μοτίβο του Αδασκάλου και μαθητήΑ. Για να χρησιμοποιήσουμε όμως πυγμαχικούς όρους, η ταινία με μια απρόσμενη σεναριακή ανατροπή, καταφέρνει να πετύχει μια ξαφνική γροθιά στο θεατή αλλάζοντας κλίμα και προσφέροντας νέο ενδιαφέρον και προβληματισμούς.

Η πρωταγωνιστική τριάδα αποδίδει υποκριτικά πολύ πάνω από το μέσο όρο και δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος από τους τρεις. Είναι όμως γοητευτική η απεικόνιση της σχέσης των δύο ανδρών, με το δικό τους λιτό λεκτικά αλλά πλούσιο νοηματικά κώδικα επικοινωνίας, διανθισμένο με προσεκτικές δόσεις διακριτικού χιούμορ. Προσωπικά ζήλεψα αυτή τη σχέση που μοιάζει τόσο ουσιαστική, χωρίς ποτέ να ακολουθεί τα πρέπει της κοινωνικής συμπεριφοράς που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το Million Dollar Baby μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα βραβεία που έχει μαζέψει και φυσικά τις επτά υποψηφιότητες για Oscar σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-02-2005  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.