Πολίτικη Κουζίνα

Πολίτικη Κουζίνα

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2003  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτη

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουϊζίδου, Στέλιος Μαϊνας,

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Φάνης Ιακωβίδης είναι ένας καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα του σήμερα. Μια ξαφνική επίσκεψη θα του φέρει μια είδηση που περίμενε από καιρό. Ο παππούς του που ζει στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα. Ο Φάνης έχει να δεί τον παππού του, με τον οποίο είχε μια πολύ στενή σχέση, πάνω από 35 χρόνια. Ήταν μόλις επτά ετών όταν η Τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να απελάσει όλους τους Έλληνες της Πόλης με Ελληνική υπηκοότητα. Ανάμεσά τους ήταν ο Φάνης με τους γονείς του. Έτσι ξεκινά η προετοιμασία για την πολυαναμενόμενη συνάντηση. Ο παππούς αρρωσταίνει καθώς πηγαίνει στο αεροδρόμιο. Ο Φάνης βρίσκει το κουράγιο να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά μετά το 64 και να ξαναζήσει τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων.

Η Πολίτικη Κουζίνα είναι η ακριβότερη φετινή παραγωγή (μετά το «Λειβάδι που Δακρύζει» του Αγγελόπουλου). Τα ζήτημα όμως δεν είναι στο ποσό, αλλά στο πως αυτό αξιοποιείται σε μια παραγωγή. Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη μοιάζει να είναι ένα σκαλί παραπάνω από τις συνηθισμένες Ελληνικές παραγωγές, συναγωνιζόμενη στα ίσια Ευρωπαϊκές παραγωγές επιπέδου. Ο Μπουλμέτης καταφέρνει να πατήσει πάνω στα προσωπικά του βιώματα, χωρίς να κάνει μια «προσωπική» ταινία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θεατής που δεν θα αφεθεί στη μαγεία της «Κουζίνας», που συνδυάζει τις κατάλληλες δόσεις κωμωδίας, δράματος και ηθογραφίας. Με τέτοια υλικά η συνταγή δεν μπορεί παρά να πετύχει. Όσο και αν προσπαθώ δεν είναι εύκολο να βρω αδύναμα σημεία στην Πολίτικη Κουζίνα. Πρώτα απΑ όλα το cast είναι αξιοπρεπέστατο με τους Χωραφά και Μιχαηλίδη να ξεχωρίζουν. Επιπλέον το μάτι του θεατή κεντρίζεται από τα ρεαλιστικά ψηφιακά εφέ και τις μαγικές κινήσεις της κάμερας στο χώρο. Αυτό που αιφνιδιάζει όμως στην Πολίτικη Κουζίνα είναι η συγκίνηση που φέρνει, χωρίς να υιοθετούνται τεχνάσματα και άλλες ευκολίες. Θα θυμάμαι καιρό τη σκηνή που ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δέχεται την είδηση ότι θα πρέπει να φύγουν, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλά ένας καλός κωμικός· αλλά ένας σπουδαίος ηθοποιός. Εντύπωση κάνει και η χρήση του μελωδικού soundtrack της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που παίζει το ρόλο της κόκκινης κλωστής, συνδέοντας διαφορετικές εποχές και σκηνές, κινούμενο στο επίπεδο Αμερικάνικων παραγωγών. Με δυο λόγια η Πολίτικη Κουζίνα είναι μια ξεχωριστή Ελληνική ταινία που θα συγκινήσει και θα φέρει χαμόγελα. Μακάρι όμως να φέρει και κάτι περισσότερο: μια πολύ καλή χρονιά για το Ελληνικό σινεμά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 23-10-2003  |  Διανομή: Warner-Roadshow

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.