The Breaking Ice (Ran Dong)

Ο Πάγος Που Καίει

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 97'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Anthony Chen

Πρωταγωνιστούν: Dongyu Zhou, Haoran Liu, Chuxiao Qu, Ruguang Wei, Baisha Liu

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Στο κρύο χειμωνιάτικο Yanji, μια πόλη στα βόρεια σύνορα της Κίνας, ο νεαρός αστός Haofeng (Haoran Liu), επισκέπτης της περιοχής από τη Σαγκάη, νιώθει χαμένος και περιπλανιέται. Τυχαία, πηγαίνει σε ένα tour του οποίου ηγείται η Nana (Dongyu Zhou), μια όμορφη ξεναγός η οποία αμέσως τον γοητεύει. Εκείνη του συστήνει τον Xiao (Chuxiao Qu), ένα δυναμικό αλλά απηυδισμένο υπάλληλο εστιατορίου. Οι τρεις τους δένονται γρήγορα στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου γεμάτου ποτά και μεθύσια. Αντιμετωπίζοντας ο καθένας το προσωπικό του τραύμα, οι επιθυμίες τους έρχονται στην επιφάνεια, όπως και η ανάγκη τους να απελευθερωθούν από το υπαρξιακό τους αδιέξοδο.

Ο Anthony Chen μας συστήθηκε κινηματογραφικά το 2019, όταν και παρέδωσε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, «Wet Season», το οποίο επίσης βρήκε διανομή στη χώρα μας. Εκεί γνωρίσαμε ένα δημιουργό με σαφές ύφος, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να τιθασεύσει τις δραματουργικές αδυναμίες της ταινίας του, πρόβλημα από το οποίο πάσχει και το νέο του φιλμ, «The Breaking Ice», με το οποίο ο Κινέζος σκηνοθέτης επέστρεψε φέτος - έχει στα σκαριά και το «Drift», το οποίο επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσα στη χρονιά. Στιλιστικά, το δεύτερο φιλμ του Chen είναι απολύτως συνεπές με ό,τι είδαμε στο ντεμπούτο του, δυστυχώς όμως φέρει και τα ίδια προβλήματα.

Παρά τα 97 λεπτά της διάρκειάς του, τα οποία θεωρητικά δεν είναι πολλά, το «The Breaking Ice» δίνει την εντύπωση ότι έπρεπε να διαρκεί σημαντικά λιγότερο. Ενδεχομένως, μάλιστα, το φορμά της μικρού μήκους ταινίας να άρμοζε περισσότερο στην ιστορία που θέλει να αφηγηθεί εδώ ο σκηνοθέτης. Φυσικά, το φιλμ ανήκει στο είδος των road movies, ένα genre που εξ ορισμού έχει μια περισσότερο ελεύθερη δομή, επιτρέποντας στους δημιουργούς να πειραματιστούν με την αφήγηση, ακόμα και στα πιο ρηξικέλευθα έργα του είδους, όμως, υπάρχει ένας σεναριακός κορμός, ο οποίος στο έργο του Chen λάμπει διά της απουσίας του.

Το βασικό πρόβλημα της ταινίας έγκειται στην αδυναμία ανάπτυξης των χαρακτήρων, άρα και της πλοκής, από τη μέση της ταινίας και μετά. Ενώ στο πρώτο μισό του φιλμ οι χαρακτήρες ζωντανεύουν στην οθόνη και μας μιλούν, με αποτέλεσμα η αφήγηση να κρατά το ενδιαφέρον, μετά τη μέση περίπου του έργου μένουν στάσιμοι, παρασύροντας και το ρυθμό εκτύλιξης της δραματουργίας. Δυστυχώς, από εκεί και ύστερα το φιλμ καθίσταται δύσκολο, οριακά επώδυνο στην παρακολούθησή του, καθώς μοιάζει να κάνει συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό του και να έχει ξεμείνει από ιδέες και ευρήματα. Οι πρωταγωνιστές δεν έχουν πια ανάγκες να εκπληρώσουν και η ιστορία βαλτώνει.

Υπάρχουν, πάντως, στοιχεία που διασώζονται από την ταινία και ανάμεσά τους είναι οι τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί που υποδύονται τους βασικούς χαρακτήρες. Επίσης, ο Chen αποδεικνύει ξανά την ικανότητά του να σκηνοθετεί ερωτικές σκηνές, κάτι που μας είχε ήδη φανερώσει στο «Wet Season» και επαναλαμβάνει σε μια σκηνή του «The Breaking Ice», η οποία είναι μάλλον η πιο καλογυρισμένη ολόκληρης της ταινίας. Κρίμα, ωστόσο, που το σύνολο είναι τόσο απογοητευτικό και εξαντλεί τις αντοχές του θεατή. Είθε στα επόμενα βήματά του ο Chen, που αναμφίβολα διαθέτει σκηνοθετικό ταλέντο, να βάλει την υπογραφή του και σε πιο προσεγμένα σενάρια, ώστε να δώσει μερικές πραγματικά καλές, σημαντικές ταινίες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 29-02-2024  |  Διανομή: One Fron The Heart

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.