All Of Us Strangers

Αγνωστοι Μεταξύ Μας

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrew Haigh

Πρωταγωνιστούν: Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy, Jamie Bell, Carter John Grout

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Μια νύχτα στη σχεδόν άδεια πολυκατοικία του στο σύγχρονο Λονδίνο, ο Adam (Andrew Scott) συναντά τυχαία το μυστηριώδη γείτονά του Harry (Paul Mescal), ένα γεγονός που θα διαταράξει το ρυθμό της καθημερινής του ζωής. Καθώς μια ερωτική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους, ο Adam ξεκινά να έχει έντονες μνήμες από το παρελθόν του και βρίσκεται ξανά να τριγυρίζει στην προαστιακή κωμόπολη όπου μεγάλωσε, στο σπίτι της παιδικής του ηλικίας όπου οι γονείς του (Claire Foy, Jamie Bell) φαίνονται να είναι ζωντανοί, ακριβώς όπως ήταν την ημέρα που πέθαναν, τριάντα χρόνια πριν.

Μια ταινία μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη όταν συλλαμβάνει στις εικόνες και την αφήγησή της κάτι ανείπωτο, αλλά κοινό σαν εμπειρία σε εκατομμύρια θεατών. Το «All of Us Strangers», η νέα ταινία του Αγγλου σκηνοθέτη Andrew Haigh («45 Years»), μιλά σε ένα πρώτο επίπεδο για την τυχαιότητα της αγάπης: σε έναν κόσμο όπου όλοι είμαστε άγνωστοι, και δυστυχώς περισσότερο μόνοι απ' όσο θα θέλαμε να παραδεχθούμε, μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος να μας "ξεκλειδώσει" και να μοιραστεί τη μοναχική του ύπαρξη με τη δική μας. Όσες πραγματείες κι αν γράφονται και όσες "συμβουλές" και αν δίνουν οι κατά καιρούς αυτόκλητοι "ειδικοί", τελικά η αγάπη είναι μάλλον αποτέλεσμα συμπτώσεων.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ταινία μιλά για την ανάγκη να γυρίσεις πίσω, να επανεξετάσεις τις επιλογές σου, να αναμετρηθείς με τα λάθη σου και να συμβιβαστείς με αυτά, που γεννά στον άνθρωπο ο έρωτας. Ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να κάνεις μια νέα αρχή, ανασκαλεύεις αναμνήσεις, ενοχές και απωθημένα, με την ελπίδα να τα ξορκίσεις. Εν προκειμένω, ο πρωταγωνιστής μας αποπειράται να συμβιβαστεί με την απώλεια των γονιών του, με όσα δεν πρόλαβε να τους πει και να ακούσει από εκείνους, με τις ενοχές που, υποσυνείδητα, του δημιουργεί η σεξουαλική του ταυτότητα. Ο Haigh αποδεικνύεται εξαιρετικά ευρηματικός στις σκηνές ανάμεσα στον ήρωα και τους γονείς του, σκηνοθετώντας με τρόπο απλό μερικές ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές.

Τελικά, όμως, το «All of Us Strangers» είναι πάνω απ' όλα μια ιστορία φαντασμάτων. Σε μια συγκλονιστική σκηνή, την καλύτερη της ταινίας, ο Harry του Paul Mescal βλέπει τους γονείς του εραστή του, ακριβώς όπως και ο ίδιος ο Adam. Τον βλέπουν κι εκείνοι, δίνουν την έγκρισή τους και παίρνουν την απόφαση να φύγουν οριστικά από τη ζωή του Adam. Γιατί, εν τέλει, τι άλλο είναι ο σύντροφός μας αν όχι ο άνθρωπος που θα "δει" μέσα μας, θα αντιληφθεί τους δαίμονές μας και θα μας βοηθήσει να τους ξορκίσουμε; Ο Harry "βλέπει" τα φαντάσματα του Adam και μόνο τότε αυτά υποχωρούν.

Εκεί θα έπρεπε να τελειώνει η ταινία. Δυστυχώς, ο Haigh θέλησε να προσφέρει μια παραπάνω κατακλείδα στους δύο πρωταγωνιστές του, συνεχίζοντας την αφήγηση κι επιφυλάσσοντας ακόμα μία ανατροπή που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τα τελευταία είκοσι περίπου λεπτά της ταινίας δεν προσφέρουν τίποτα και απλώς επεκτείνουν τη διάρκειά της ζημιώνοντας ως ένα βαθμό τον συνολικό της αντίκτυπο. Ακόμα κι έτσι, το «All of Us Strangers» είναι ένα όμορφο φιλμ, με εξαιρετικές ερμηνείες από δύο ανερχόμενους ηθοποιούς και καλή σκηνοθεσία από έναν σταθερά ενδιαφέροντα δημιουργό. Η αμετροέπειά του του στερεί τον τίτλο του "αριστουργήματος", αξίζει όμως το κοινό που σίγουρα θα βρει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-02-2024  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

Παίζεται σε 2 αίθουσες. Δείτε αναλυτικά.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.