May December

May December

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Todd Haynes

Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Julianne Moore, Chris Tenzis, Charles Melton, Andrea Frankle

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Πριν από είκοσι χρόνια, η Gracie (Julianne Moore) προκάλεσε σούσουρο στα κουτσομπολίστικα έντυπα όταν έφερε στον κόσμο το παιδί του Joe (Charles Melton), του κατά 20 περίπου χρόνια μικρότερου, ανήλικου μαθητή με τον οποίο απάτησε τον τότε σύζυγό της. Τώρα, o Joe κι η Gracie είναι παντρεμένοι, έχουν τρία παιδιά, ζουν ευτυχισμένοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ετοιμάζονται για την αναχώρηση της κόρης και του γιου τους για το κολλέγιο. Η οικογενειακή γαλήνη θα αναστατωθεί εξαιτίας της άφιξης της Elizabeth (Natalie Portman), μιας ηθοποιού που θα ενσαρκώσει την Gracie στην ταινία που θα γυριστεί για την ιστορία της. Η έρευνα της Elizabeth για το παρελθόν του ζευγαριού θα φέρει στην επιφάνεια ανομολόγητα συναισθήματα.

Μεγάλος θαυμαστής των κοινωνικά αιχμηρών μελοδραμάτων του Douglas Sirk και της queer μεταγραφής τους σε ένα νεότερο κινηματογραφικό τοπίο από τους Rainer Werner Fassbinder και Pedro Almodobar, ο Αμερικανός Todd Haynes («Carol», «Dark Waters») επιστρέφει στο αγαπημένο του είδος με το «May December», την καινούργια του ταινία, η οποία ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο μελόδραμα, τη μαύρη κωμωδία, το ρομαντικό ψυχόδραμα και την camp φάρσα. Με τη βοήθεια ενός κατά κύριο λόγο εύστοχου και καλογραμμένου σεναρίου και δύο σπουδαίων πρωταγωνιστριών (Julianne Moore και Natalie Portman σε μεγάλη ερμηνευτική φόρμα), το νέο πόνημα ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους Αμερικανούς auteurs είναι ένα πολυδιάστατο και συναρπαστικό έργο.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η ταινία μιλά για την αλληλεπίδραση πραγματικότητας και μυθοπλασίας, ζωής και τέχνης. Η ηθοποιός που μελετά την προσωπικότητα του ανθρώπου τον οποίο πρόκειται να ερμηνεύσει στο πανί είναι ένα πρώτης τάξεως εύρημα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε δεύτερο επίπεδο, το φιλμ αφορά στην ίδια τη γυναικεία φύση, με τη σκηνοθεσία του Haynes να υπογραμμίζει τις ομοιότητες ανάμεσα στην Gracie και την Elizabeth μέσα από τη διαρκή παρουσία καθρεφτών, αντικατοπτρισμών και ειδώλων και τον τίτλο να αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για το γεγονός ότι ο χαρακτήρας της Moore δεν είναι παρά μια μελλοντική εκδοχή αυτού της Portman.

Αν κάτι μπορεί κανείς να προσάψει στο έργο, είναι ότι ενίοτε μοιάζει να παλινδρομεί ανάμεσα όσα θέλει να πει, μεταπηδώντας όχι πάντα επιτυχημένα από το ένα στο άλλο. Πρόκειται, όμως, απλούστατα για πταίσμα, μπροστά στην δεξιοτεχνία με την οποία ο Haynes υποδηλώνει το θέμα της ταινίας του, συλλαμβάνει την αλήθεια των χαρακτήρων του και αποσπά από τους ηθοποιούς του εξαιρετικές ερμηνείες. Είχαμε καιρό να δούμε την Portman σε έναν ζουμερό ρόλο και η ερμηνευτική της δεινότητα μας είχε λείψει, ενώ η Moore συνεχίζει να διευρύνει εντυπωσιακά την φιλμογραφία της, συνεργαζόμενη για τέταρτη φορά με τον σκηνοθέτη που της έχει χαρίσει μερικούς από τους ωραιότερους ρόλους της («Safe», «Far From Heaven», «Wonderstruck» οι τρεις προηγούμενες συνεργασίες τους).

Το «May December», που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών και την πανελλήνια στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας, είναι η καλοδεχούμενη επιστροφή του Todd Haynes στο είδος που τον ανέδειξε, τέσσερα χρόνια μετά την τολμηρή και υποτιμημένη απόπειρά του στο πολιτικό θρίλερ με το «Dark Waters». Χάρη στο καλογραμμένο σενάριο και το δυνατό cast, η ταινία απογειώνεται σε περισσότερες της μίας στιγμές, και πιθανώς θα ακουστεί έντονα στις λίστες με τα καλύτερα φιλμ της χρονιάς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-11-2023  |  Διανομή: The Film Group

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.