Spencer

Spencer

Δραματική  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain

Πρωταγωνιστούν: Kristen Stewart, Timothy Spall, Sally Hawkins, Jack Nielen, Freddie Spry

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο γάμος ανάμεσα στην Πριγκίπισσα Diana (Kristen Stewart) και στον Πρίγκηπα Κάρολο (Jack Farthing) έχει εδώ και καιρό αρχίσει να καταρρέει. Αν και οι φήμες περί εξωσυζυγικών σχέσεων του δεύτερου και περί διαζυγίου δίνουν και παίρνουν, τα Χριστούγεννα πρόκειται να γιορταστούν με κάθε επισημότητα στο Παλάτι και όλα τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας θα τηρήσουν τα προσχήματα. Το φαγητό και το ποτό είναι άφθονα, ενώ οι άνδρες ασχολούνται με τη σκοποβολή και το κυνήγι. Η Diana ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Όποιος έχει επαφή με το σινεμά του Χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larrain, θα γνωρίζει πως οι βιογραφίες του ουδεμία σχέση έχουν με τα συμβατικά biopics του Χόλιγουντ. Στο «Neruda», για παράδειγμα, παρκολουθήσαμε την καταδίωξη του κορυφαίου ποιητή από έναν μυθοπλαστικό αστυνομικό, κάτι που έδωσε την αφορμή στον σκηνοθέτη να συνθέσει το ψηφιδωτό της προσωπικότητας του λογοτέχνη. Στο «Jackie», μια συνέντευξη της Jackie Kennedy λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του συζύγου της και Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αποτέλεσε το αφηγηματικό πρόσχημα για τη σκιαγράφηση μιας τραγικής γυναικείας φιγούρας.

Έτσι προσεγγίζει ο Larrain την Πριγκήπισσα Diana στο νέο του φιλμ, το οποίο πολύ χαρακτηριστικά τιτλοφορείται «Spencer», δηλαδή το επώνυμο της Diana πριν γίνει μέλος της Βασιλικής Οικογένειας. Η ταινία είναι το πορτραίτο μιας γυναίκας που βρίσκεται ασφυκτικά περιορισμένη σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένους, αυστηρούς κανόνες πάνω στο οτιδήποτε. Μια ζωή που δεν της αφήνει περιθώρια να αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα και τις πολλές πτυχές του χαρακτήρα της, ένα σύστημα κανόνων που καθιστούν κάθε ανθρώπινη επαφή τυπική και απρόσωπη. Η Diana, όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, αδυνατεί να προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο ζωής, επιθυμεί να ξεφύγει δίχως να γνωρίζει τον τρόπο, κι αυτό ακριβώς είναι το δράμα της και το στοιχείο στο οποίο εστιάζει η ταινία.

Με τη χειρουργικής ακρίβειας σκηνοθεσία του, ο Larrain απογειώνει το υλικό που έχει στα χέρια του. Το «Spencer» είναι ίσως η πιο καλοσκηνοθετημένη ταινία του, όπου κάθε λεπτομέρεια του κάδρου είναι προσεγμένη και κάθε σκηνή απαραίτητη και γυρισμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί την πρωταγωνίστριά του παντού, υιοθετώντας την δική της οπτική ακόμα και σε σκηνές με πολύ κόσμο. Κινηματογραφώντας την κυρίως σε κοντινά πλάνα κι αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό εκτός κάδρου τους υπόλοιπους χαρακτήρες και το σκηνικό, ο Larrain αποτυπώνει τη μοναξιά της ηρωίδας μέσα σε έναν κόσμο επιφανειακής χλιδής και πολυτέλειας.

Το σενάριο της ταινίας φέρει την υπογραφή του Steven Knight, τον οποίο γνωρίζουμε ως σεναριογράφο της τηλεοπτικής σειράς "Peaky Blinders", αλλά και της ταινίας «Locke» (2013), που αποτέλεσε το έξοχο σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Εδώ, ο Knight επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της Diana, αντί να προσπαθήσει να μας εξιστορήσει ολόκληρη τη ζωή της μέσα σε δύο ώρες. Η περίοδος που επέλεξε να μας αφηγηθεί είναι ίσως η πλέον συναρπαστική, καθώς κορυφώνει το εσωτερικό δράμα του χαρακτήρα, λίγο πριν το πρόωρο, μυστηριώδες τέλος.

Η Kristen Stewart, που υποδύεται την Πριγκίπισσα, κουβαλά πάνω της ολόκληρη την ταινία. Ο σκηνοθέτης την εμπιστεύεται απόλυτα κι εκείνη του ανταποδίδει μια σπουδαία ερμηνεία, ενδεχομένως την κορυφαία της μέχρι τώρα καριέρας της. Μια ερμηνεία που δε μένει απλά και μόνο στο εξαιρετικό μακιγιάζ, το οποίο καθιστά αγνώριστη την ηθοποιό, αλλά μπαίνει βαθιά στον ψυχισμό της ιστορικής φυσιογνωμίας και τον κατανοεί πλήρως. Χωρίς εξάρσεις, χωρίς μανιέρες, η Stewart είναι θαυμάσια και θα έπρεπε να είχε βραβευτεί με το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου.

Χάρη και στην υπέροχη μουσική υπόκρουση και στην τρομερή διεύθυνση φωτογραφίας, το «Spencer» είναι μια εναλλακτική βιογραφία της πλέον δημοφιλούς, αλλά και τραγικής γυναίκας που πέρασε ποτέ από το παλάτι της Βρετανίας. Μια από τις καλύτερες ταινίες του 2021, με μια σπουδαία κεντρική ερμηνεία και την εξαιρετική σκηνοθεσία του σταθερά ανερχόμενου Larrain.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-07-2022  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.