|
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
|
|
|
ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Ο βασικότερος ήρωας των Αχαιών. Ήταν γιος του βασιλιά της Θεσσαλίας Πηλέα και της θεάς Θέτιδας, κόρης του Ωκεανού. Σύμφωνα με το μύθο, η μητέρα του τον έλουσε όταν ήταν ακόμη βρέφος στα νερά της Στυγός, του ποταμού του Αδη, πράγμα που έκανε το σώμα του άτρωτο, εκτός από τη φτέρνα απ' όπου τον κρατούσε η Θέτιδα. Δάσκαλός του ήταν ο κένταυρος Χείρωνας. Με τη Δηιδάμεια, κόρη του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη, είχε ένα γιο, το Νεοπτόλεμο. Πέθανε από βέλος του Πάρη στον πόλεμο της Τροίας. Η μητέρα του είχε προφητεύσει το θάνατό του.
|
|
ΕΚΤΟΡΑΣ
Ο βασικότερος ήρωας των Τρώων. Ήταν γιος του Πριάμου και της Εκάβης, βασιλέων της Τροίας. Παντρεμένος με την Ανδρομάχη είχε ένα γιο, τον Αστυάνακτα, τον οποίο σκότωσε ο Οδυσσέας γκρεμίζοντάς τον από τα τείχη της Τροίας μετά την άλωση της πόλης. Τον Έκτορα τον σκότωσε ο Αχιλλέας και επί δώδεκα μέρες έσερνε το πτώμα του δεμένο πίσω από το άρμα του, πριν τον παραδώσει τελικά στον Πρίαμο για να ταφεί.
|
|
ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ
Βασιλιάς των Μυκηνών και αρχηγός των Αχαιών στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Παντρεμένος με την Κλυταιμνήστρα είχε τρία παιδιά, την Ιφιγένεια, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη (ο Όμηρος αναφέρει στη θέση της Ηλέκτρας τη Λαοδίκη, ενώ ο Σοφοκλής προσθέτει μια ακόμη, τη Χρυσόθεμη). Δέχθηκε να θυσιάσει την πρώτη του κόρη στο βωμό της Aρτεμης ώστε να ξεκινήσουν τα πλοία από την Αυλίδα για την Τροία. Η Κλυταιμνήστρα δεν του το συγχώρεσε ποτέ και τον δολοφόνησε το ίδιο κιόλας βράδυ που επέστρεψε νικητής από την Τροία. Για τον άδικο θάνατό του εκδικήθηκε πολύ αργότερα ο γιος του Ορέστης.
|
|
ΠΑΡΗΣ
Ο μικρότερος γιος του Πριάμου και της Εκάβης. Σύμφωνα με το μύθο, πριν γεννήσει η Εκάβη είδε σε όνειρο πως από μέσα της έβγαινε ένας πυρσός που έκαιγε την Τροία. Ο Πρίαμος κατάλαβε πως το παιδί του αυτό θα έφερνε την καταστροφή στην πόλη του και διέταξε να το αφήσουν στο βουνό για να πεθάνει. Ανατράφηκε όμως από βοσκούς και επέστρεψε στην Τροία όπου οι γονείς του τον ξαναδέχθηκαν. Στα καλλιστεία ομορφιάς των θεών του Ολύμπου ο Πάρης συμφώνησε να αναδείξει ως ομορφότερη την Αφροδίτη αφού εκείνη του υποσχέθηκε τον έρωτα της ωραιότερης γυναίκας της Ελλάδας. Ο έρωτας της Ελένης και του Πάρη και η φυγή τους πυροδότησε την εκστρατεία κατά της Τροίας. Ο Πάρης σκότωσε τον Αχιλλέα αλλά βρήκε το θάνατο από το Φιλοκτήτη αρκετά πριν από την άλωση της Τροίας.
|
|
ΕΛΕΝΗ
Η πέτρα του σκανδάλου. Κόρη της Λήδας και του Δία, αδελφή της Κλυταιμνήστρας και των Διόσκουρων, του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Ο «ανθρώπινος» πατέρας της ήταν ο Τυνδάρεως. Όταν η Ελένη έφτασε σε ηλικία γάμου, ήρθαν να τη ζητήσουν οι ενενήντα εννέα ενδοξότεροι ήρωες της εποχής. Ο μόνος που δεν εμφανίστηκε ήταν ο Αχιλλέας, διότι ήταν ανήλικος. Ο Τυνδάρεως έβαλε όλους τους μνηστήρες να ορκισθούν πως θα προστατέψουν την Ελένη σε περίπτωση που της συμβεί κάτι και αυτός ο όρκος ανάγκασε του Έλληνες να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας. Σύμφωνα με τους μεθομηρικούς ποιητές, η αρπαγή της Ελένης έγινε με τη συγκατάθεσή της και όχι κατόπιν επέμβασης της Αφροδίτης. Η Ελένη φεύγοντας από τη Σπάρτη πήρε μαζί της θησαυρούς και τις δούλες της, αλλά όχι την εννιάχρονη κόρη της Ερμιόνη. Στο τέλος του πολέμου, η Ελένη πρέπει να συμπλήρωνε τα 40, αλλά η ομορφιά της εμπόδισε το Μενέλαο να τη σφάξει και τους Έλληνες να τη λιθοβολήσουν μόλις την αντίκρισαν. Επέστρεψε στη Σπάρτη όπου αποδείχθηκε υπόδειγμα νοικοκυράς και συζύγου.
|
|
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Ίσως ο γνωστότερος ήρωας της αρχαιότητας. Το όνομά του έγινε πασίγνωστο από τις περιπέτειες που πέρασε ώσπου να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά τον πόλεμο της Τροίας και τις οποίες περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, βασιλέων της Ιθάκης, με θεϊκή όμως καταγωγή (προπαππούδες του ήταν ο Δίας και ο Ερμής), παντρεύτηκε την Πηνελόπη (πρώτη ξαδέλφη της Ελένης) και απέκτησε από αυτήν τον Τηλέμαχο. Παρόλη τη γενναιότητά του, στην Ιλιάδα ξεχωρίζει κυρίως για την ευστροφία του, αλλά και για άλλες δραστηριότητες συχνά ελάχιστα τιμητικές. Ήταν υπεύθυνος για τον όρκο του Τυνδάρεω, τη στρατολόγηση του Αχιλλέα, τη θυσία της Ιφιγένειας και αργότερα της Πολυξένης, την επιστροφή της Χρυσηίδας στον πατέρα της και τον καβγά που ξέσπασε ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Αγαμέμνονα, το θάνατο του μωρού Αστυάνακτα, το λιθοβολισμό της Εκάβης, τις αυτοκτονίες του Αίαντα και του Φιλοκτήτη, αλλά και για τη σύλληψη και κατασκευή του Δούρειου Ίππου. Μετά την άλωση της Τροίας καθυστέρησε περίπου δέκα χρόνια ώσπου να γυρίσει στην Ιθάκη κα να σκοτώσει όλους τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Ο θάνατός του προήλθε από κόκκαλο ψαριού! Οι μεθομηρικοί ποιητές του αποδίδουν άλλους επτά γιους πέρα από τον Τηλέμαχο, ενώ οι τραγικοί ποιητές τον περιγράφουν ως πονηρό και κακόβουλο δημαγωγό, χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα που του προσέδωσε ο Όμηρος.
|
|
ΜΕΝΕΛΑΟΣ
Βασιλιάς της Σπάρτης και αδελφός του Αγαμέμνονα. Παντρεύτηκε την Ελένη και μαζί της απέκτησε την Ερμιόνη (την οποία αργότερα παντρεύτηκε ο Ορέστης). Όταν ανακάλυψε τη φυγή της Ελένης, έπεισε τον Αγαμέμνονα να συγκεντρώσουν στρατό για να την φέρουν πίσω. Ήταν πολύ ανδρείος στη μάχη. Μεταχειρίστηκε ατιμωτικά το πτώμα του Πάρη μετά το θάνατό του από το Φιλοκτήτη. Επέστρεψε με την Ελένη στη Σπάρτη αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μενέλαος οδηγήθηκε - στο τέλος της ζωής του - ζωντανός στα Ηλύσια Πεδία (τον «παράδεισο» του Aδη) κατόπιν παράκλησης της Ελένης προς τους θεούς.
|
|
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
Η φιλία του με τον Αχιλλέα έχει μείνει παροιμιώδης. Αν και συνομήλικός του, ήταν πρώτος ξάδελφος του πατέρα του. Κατείχε γνώσεις ιατρικής και μεγάλη ανδρεία. Ακολούθησε τον Αχιλλέα σε όλες του τις εκστρατείες και στον πόλεμο της Τροίας όπου έχασε τη ζωή του από τον Έκτορα φορώντας την πανοπλία του Αχιλλέα. Ο θάνατός του προκάλεσε το θρήνο των αλόγων του Αχιλλέα που χρειάστηκαν την επέμβαση του Δία για να ηρεμήσουν, αλλά και την οργή του ίδιου του Αχιλλέα και σηματοδότησε το τέλος του πολέμου.
|
|
ΠΡΙΑΜΟΣ
Ο βασιλιάς της Τροίας. Για τη ζωή του γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Η καταγωγή του πρέπει να είναι θεϊκή (παππούς του ήταν μάλλον ο ποταμός Σκάμανδρος). Ο Πρίαμος είχε συνολικά πενήντα παιδιά, δεκαεννιά από αυτά με την Εκάβη. Ο ρόλος του στην Ιλιάδα είναι ελάχιστος. Γενικά ο Έκτορας έπαιρνε όλες τις σημαντικές αποφάσεις στην Τροία. Η σημαντικότερη σκηνή του έπους στην οποία πρωταγωγιστεί είναι όταν ταπεινωμένος ζητά από τον Αχιλλέα το πτώμα του γιου του για να το θάψει. Βρήκε το θάνατο από το Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα, κατά την άλωση της Τροίας.
|
|
|