Αφιέρωμα Buster Keaton

 :: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
 :: TOP 5 + 1
 :: ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
 :: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το ερώτημα «Chaplin ή Keaton;», στριμώχνει την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου σε ένα και μόνο δίλλημα.

Από τη μία, βρίσκεται το πρώτο -και ίσως το μεγαλύτερο- αληθινό είδωλο που γέννησε ποτέ το σινεμά. Ο Αλήτης συστήνει την έβδομη τέχνη στις μάζες και αφηγείται τις δικές της ιστορίες από τη μεριά τους, στους δρόμους. Φτώχεια, πείνα, καταπίεση αλλά και αισιοδοξία, αγάπη, αυθορμητισμός, γίνονται τα σύμβολα ενός ήρωα από σελιλόιντ αλλά και μίας ολόκληρης εποχής. Από την άλλη, το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, ο αστός της εποχής, μάχεται κι αυτός μέσα στη σκληρότητα της δικής του πραγματικότητας, για την αγάπη και την επιβίωση.

Ο πρώτος γλυκοκοιτά τους θεατές με την αθωότητα μικρού παιδιού. Ο δεύτερος σαστίζει μπροστά τους, με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό. Ο ένας υπερδραστήριος και τολμηρός, ο άλλος παρασυρόμενος από τον χαωτικό μικρόκοσμό του. Τα σκήπτρα του βασιλιά της Βουβής εποχής του σινεμά παραμένουν ακόμη στο ράφι.

Μπορεί ο Keaton να μην έγινε ποτέ ένα λαϊκό σύμβολο μαζικής και διαχρονικής αποδοχής, όπως ο Chaplin. Μπορεί να μην φιγουράρει στο εξώφυλλο κάθε βιβλίου κινηματογραφικής ιστορίας. Ίσως να μην είναι καν γνωστός σε ένα μέρος των κινηματογραφόφιλων. Το βέβαιο είναι, πως αποτελεί την πρώτη περίπτωση ηθοποιού που αποθεώθηκε από το κινηματογραφικό σύστημα και βρέθηκε στο κενό, όταν αυτό τον εγκατέλειψε.

Ο Keaton αποτελεί το πρώτο παράδειγμα καλλιτέχνη που είδε το θαύμα της μεγάλης οθόνης να γεννιέται, κατάφερε να το ζήσει και τελικά χάθηκε μέσα του. Αυτό το αφιέρωμα είναι ένας φόρος τιμής στην πιο ταλαντούχα, αλλά και καταραμένη μορφή του σινεμά της αθωότητας.

Στα κείμενα που ετοίμασε ο Παντελής Φραντζής με αφορμή την επανέκδοση της ταινίας «The General» διαβάστε για την άνοδο και την πτώση του σπουδαίου ηθοποιού. Δείτε επίσης φωτογραφίες από στιγμές της καριέρας του καθώς και την πλήρη λίστα των ταινιών του.

 
© 2000-2003 | Θανάσης Γεντίμης επικοινωνία | όροι χρήσης | προσωπικά δεδομένα | σχετικά με μας | διαφήμιση 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του cinenews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του Cinenews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.